A közbeszerzési tanácsadó szakmája

A közbeszerzési tanácsadó szakmája

közbeszerzési-tanácsadó-háttér1

Kinek kell közbeszerzési tanácsadó?

Az állam nem állíthat rendőrt minden pályázathoz. Nem figyeltetheti, hogy minden hivatalos előírásnak megfelel-e, hogy nem úgy van megírva, hogy csak egy bizonyos cég legyen képes elnyerni, hogy nem él-e csalással a pályázó. Viszont helyette állhat közbeszerzési tanácsadó minden egyes pályázat mellett, hogy annak hitelességéért és jogszerűségéért felelősséget vállaljon. Így tehát tanácsadóra van szüksége minden résztvevőnek, akinek köze van a pályázathoz. Egy felől a pályázat kiírójának, az ajánlatkérőnek, másfelől az a pályázónak, azaz az ajánlattevőnek is.

Általában nem azonos a közbeszerzési tanácsadó mivel eltérő munkaszakaszoknál van rá a két félnek szüksége. Az ajánlatkérő gyakran kezdetektől alkalmaz segítséget, hogy a kiírás és az elbírálás folyamatában minden zökkenőmentesen menjen végbe. Az ajánlattevő is sokszor már a pályázáskor felkér egy tanácsadót, hogy ellenőrizze a pályázat beadását, de legkésőbb a kivitelezési szakaszban mindenképpen szüksége lesz egyre.

közbeszerzési-tanácsadó2-háttér2

A közbeszerzési tanácsadó képesítései

Számos közbeszerzési tanácsadó ajánlja fel szolgáltatásait a neten, sőt felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó szakmai képzés is rengeteg található online. De mi a különbség? Kezdjük ott, hogy a szimpla, „mezei” tanácsadó is éveket tanul, bár ez önmagában nem feltételez felsőfokú végzettséget. Onnantól azonban, hogy az adott pályázat Uniós pályázat, figyelembe kell venni egy bizonyos értékhatárt. Ha ezt a törvény által szabályozott értékhatárt a pályázat összege meghaladja, faksz-ra lesz szükség. De mi az a faksz, azaz felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó?

Az akkreditált a közbeszerzési tanácsadó eggyel magasabb szintje és további képzést kíván meg a szakembertől. Egyfelől részt vesz a szükséges képzéseken, ami újabb OKJs tanfolyamként vehető igénybe. Emellett bizonyos szakmai gyakorlattal kell rendelkezzen, erkölcsi bizonyítvánnyal és nem utolsó sorban befizet egy regisztrációs díjat az állam felé. Cserébe kap egy azonosítót, és az állam igazolja, hogy jogosult az értékhatárt meghaladó pályázatok biztosítására is.

Emellett a felelős jelző annyit tesz, hogy rendelkezik felelősségbiztosítással. Ez káreseményenként minimum huszonöt millió forint, évenként pedig legalább ötven millió forint. A faksz ezen felül még köteles felsőfokú végzettséget szerezni. A hab a tortán, ha a közbeszerzési tanácsadó felsőfokú végzettsége történetesen jogász, de ez már igen igen ritka kincs.

A közbeszerzési tanácsadó feladatai

Közbeszerzési tanácsadó nélkül tehát nincs pályázat, de erre azért annál jóval több okunk van, mintsem, hogy a jogszabály ezt írja elő. Egy pályázat adott szakterületre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy tegyük fel, egy ipari beruházáson dolgozunk, tökéletesen értjük, milyen anyagot kell berendelnünk, mennyi ideig tartanak egyes részfolyamatok és mi mire épül. Azt ettől még nem fogjuk tudni, milyen formában mikor kell mit hova benyújtani, mikor vagyunk számon kérhetőek és az EKR-be (elektronikus közbeszerzési rendszer), hogyan mit kell feltölteni. Ez már a tanácsadó szakterülete.

Természetesen egy gyakorlott közbeszerzési tanácsadó, mint a https://www.kozbeszerzesitanacsado.hu/szolgaltatasok/, pláne, ha faksz-ról van szó, már valamennyire konyít ahhoz az iparághoz, amelyben mozog. Sok az ismétlődő pályázat, és nagyban segíti az együttműködést, ha a tanácsadó ismeri már valamennyire a szakágat. Mindemellett az ő fő feladata az őt felkérő cég a pályáztatással kapcsolatos minden tevékenységének jogszerűségéért felelősséget vállalni.

Ez ajánlatkérői oldalon már akár a pályázat összeállítását is magában foglalja. Sok közbeszerzési tanácsadó vesz részt a kezdetektől a folyamatban. Segít a bizottságot összeállítani, az elbírálási szempontokat kiírni, összefoglaló dokumentumokat készíteni a kihirdetéshez majd a kivitelezést ellenőrizni.

Közbeszerzési tanácsadó ajánlattevői oldalon általában később kapcsolódik be, bár itt is vannak, akik már a pályázat benyújtásakor igénylik egy szakember jelenlétét, sőt, olykor állandó jelleggel figyeli számukra valaki a pályázatokat, és értesítést küld, ha a cég számára megfelelőt talált. Számukra azonban leginkább az bír jelentőséggel, hogy a kivitelezés során ne adódjanak jogi buktatók. Ritkán, de előfordulhat jogvita is, ez bármelyik oldalról kezdeményezték is, magában foglalja, hogy a tanácsadó a saját ügyfelét képviseli a másik előtt.

közbeszerzési-tanácsadás-háttér3

Közbeszerzési tanácsadó képzés

Amint azt a képesítéseknél felsoroltakból is láthatjuk, a közbeszerzési tanácsadó cím megszerzése elhivatottságot igényel, minél magasabb szinten szeretnénk űzni a tevékenységet. Ez helyénvaló így. Bizonyos cégek, akik gyakran vesznek igénybe pályázatokat, illetve olyan kormány közeli szervek, akik gyakran írnak ki pályázatokat kedvükre képeznek ki valakit a saját berkeiken belül. A szimpla közbeszerzési tanácsadó szintjén ez működőképes is, hiszen az a tudás és cím „csak” pár év OKJs képzés alatt megszerezhető és a kisebb pályázatokhoz ez elég. Ha azonban rendszeresen értékhatáron felüli uniós pályázatokkal van dolgunk, nem törvény írja elő, hogy faksz-ot fogadjunk fel. A faksz képzése pedig már olyan borsos és hosszadalmas, hogy általában külsősök végzik a feladatot főállásban.