Afgán agár, nem csak a kifutók szépe

Afgán agár, nem csak a kifutók szépe

Afgán agár, az elit kutya

Az afgán agár hosszú leomló szőrével és délcegen felszegett fejével igazán elegáns látványt nyújt. Nem véletlenül szerepel divatfotókon és szeretett bele sok híresség, köztük Pablo Picasso. Ő olyannyira kedvelte a kutyafajtát, hogy egy szobrot is mintázott róluk, amelyet ma Chicago közterét ékesíti. Ez a kutya rövid testű, de hosszú vékony lábakon jár, mozgása igazán légies, vastag szálú, selymes szőre szinte úszik utána. Igazi topmodell. Ehhez társul a jellemzően hosszú arcorr és a megnyerő, mandulavágású szempár. Arisztokratikus küllemük miatt luxus ebnek tartják a fajtát, amiben olyan szempontból van igazság, hogy tartása melós feladat. Bármilyen szőrszínben előfordul, a bunda viszont napi kozmetikázást igényel. A látávnyos szőrzetet napi egyszer érdemes átkefélni, hogy sima maradjon. Nem meglepő mód nagy mozgásigényű kutyáról van szó, úgyhogy jó, ha nem csak a külleme alapján döntünk a fajta mellett.

Arabian Hound Afgán Agár

Az afgán agár története

Valójában azonban az afgán agár nem a külleméért élt az emberrel, hanem mint pásztorkutya. Nevét nem meglepő mód onnan kapta, hogy Afganisztán területén elterjedt és ez volt az első ismert ország, ahol a kutyafajta felbukkant. Sokáig a helyiek nem adták el a nemzeti kutyafajtát idegeneknek, úgyhogy az elterjedése csupán a huszadik században indult meg. Az első példányokat 1895-ben McKenzie őrnagy és Cary Narnard kapitány közvetítésével szállították Angliába. Eredetileg az afgán agár őse a karavánokat őrizte, de használták gazella, szarvas és leopárd vadászatára is. Afganisztán északi területein a mai napig találni barlangrajzokat, ahol egy kutyafajtát ábrázolnak – vélhetően az agár őse. Ilyen múlt mellett nem meglepő, ha az afgán agár rendkívül gyorsaságot kellett kifejlesszen. Mindemellett a nomád életmód mellett szüksége volt a hosszú, meleg bundára is, hogy a magas hegyi szélsőséges időjárási viszonyoknak ellen tudjon állni.

Az afgán agár fajtajellemzői

Az állat képes hetven kilométer per órás sebességre is, akárcsak egy telivér versenyló. Önmagában a sebesség azonban nem lenne elég, az afgán agár rendkívül fordulékony is. Ezt egy anatómiai jellemzője segíti: a csípője más kutyafajtákhoz képest viszonylag magasan helyezkedik el. Ennek köszönhetően tud hirtelen irányt változtatni és lépést tartani akár egy gazella cikázásával is. Az afgán agár védjegye még a hosszan leomló, selymes szőr, mely a fejrésznél is kifejezetten hosszú. Az FCI megenged némi szakállt, de nem minden esetben jellemző. A fajta jellegzetessége még a hosszúkás fejforma. Az afgán agár feje háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles. Ennek eredményeképp akár kétszázhetven fokos látószöggel is bírhat. Ehhez társul a jól ismert hegyes, végén felkunkorodó farok, amely a kecsessége mellett sajnos igen sérülékeny. Gyakran előfordul, hogy beakad, vagy az állat beveri valamibe és ennek biztosak lehetünk, hogy az afgán agár hangot is ad.

Arabian Hound Afgán Agár

Az afgán agár jelleme

Egy afgán agár úgy tizennégy évet él, viszont ellentétben sok agyon nemesített fajjal, viszonylag egészségesek. Előfordulhat szürke hályog, vagy más szemprobléma idős korban, mégis jobb, ha felkészülünk rá, hogy gyakran látott vendégek leszünk az állatorvosnál. Ennek egyszerű oka, hogy az afgán agár fájdalomküszöbe igen alacsony. Érzékeny állatok, kiváló jelzőkutyák lehetnek például sérültek mellett, képesek az izomgörcsök, rohamok észlelésére és jelzésére. Ugyanezen oknál fogva viszont nagyon rosszul tűrik a fájdalmat és a legkisebb horzsolásra is panaszkodni fognak, legjellemzőbben egy egy farok sérülés miatt.

Igen nagy a mozgásigénye, napi egy órára minimum szüksége van, ahol féktelenül rohangálhat. Kiváló a látása és ha észlel valamit, neki is iramodik. Mivel elég önálló állat, ez a taníthatóságában okoz olykor problémákat. Nem mindig szereti meghallani a parancsot, olykor szelektív a hallása. A nevelésük tehát kihívásokkal teli, mert csökönyösségük ellenére érzékeny állatok. Mindenképpen gyengéd, türelmes bánásmódra van szükség. Viszont igen hűséges, védelmező állatok, a rájuk fordított energia biztos, hogy ezerszeresen megtérül. Okos kutyák, nehezen válnak ingerültté, így általában a család fiatalabb tagjaival is türelmesek maradnak. Kedves és ragaszkodó családi kedvenccé válhatnak, bár nagyobb gyermekek mellé inkább javasolják a magas mozgásigénye miatt.

Összességében egy önérzetes, atlétikus, erős vadászösztönű kutya. Mindehhez azonban végtelen hűség társul, aki bármikor a gazdája rendelkezésére áll. Nem barátkozik könnyen, de ha valakit a szívébe fogad, akkor feltétlen szeretete nem ismer határokat. Családi kutyának is megfelel, csak figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségű mozgást kapjon, mindig fordítsunk időt gyönyörű selymes bundájának ápolására és türelemmel, szeretettel álljunk a kutyához. Meg fogja hálálni.