Mit csinál egy puffertartály?

Mit csinál egy puffertartály?

puffertartály

Hol használatos a puffertartály?

Annyit talán sejt róla a lakásban élő lakótelepi ember is, hogy valami köze van a fűtésrendszerekhez. Ám, aki még sosem látott kazánt az alagsorban, annak ezek a fogalmak összeolvasnak a fejében, a szívattyútól a kazánon át a puffertartály berendezéséig. Úgyhogy kicsit poroljuk le ezt a kifejezést és nézzük meg, milyen célt is szolgál otthonunkban?

Alapvetően minden fűtésrendszerhez szükséges egy hőforrás. A hőleadást általában radiátor, vagy padlófűtés végzi, ez házban, lakásban egyaránt igaz. A lényeges különbség a hőforrás alkalmazásában van. A távfűtéses lakásoknál például a hőforrás ugyanúgy létezik, csak mivel az otthonokon kívül helyezkedik el, az egyszeri bérlő vagy lakó nem szembesül vele, hogy valahol a világon létezik egy kazán, ami neki is fűt és egy szivattyú, ami hozzá is cirkuláltatja a közvetítő közeget – ami általában víz. A távfűtéses rendszerekben nagyban ugyanaz történik, mint egy családi ház modelljénél, így nagyon valószínű, hogy a megtermelt hőt ők is valahol tárolni kénytelenek. Ezt a célt szolgálja a puffertartály.

távfűtés

Hogyan működik a puffertartály?

A puffertartály tehát minden esetben egy hőforráshoz csatlakozik, és azokban az esetekben tud igazán különbséget jelenteni, amikor a hőforrásunk nem egyenletesen termel hőt. Képzeljük el a gázbojlert, ami csak az átmenő vizet tudja melegíteni. Hallani biztos hallott már mindenki olyan lakásról, ahol nem lehetett egyszerre zuhanyozni és valaki másnak meg mosogatni, mert akkor elment a melegvíz a zuhanyban. Na, az ilyen eseteket tudja például áthidalni egy tartály.

Maga a szerkezet valójában egy jól szigetelt melegvíz tartály, amely későbbi felhasználásra tárolja el a forró vizet. Egy kazán ugyebár nem feltétlenül csak a fűtést látja el, tervezéstől függően feladata lehet az otthon melegvíz ellátása is. Mindkét esetben csatlakoztatható hozzá puffertartály. Ez leginkább olyan fűtőegységek mellett indokolt, amelyek nem egyenletesen termelnek hőt, vagy kapacitásuk az átfolyó víz melegítésére kisebb, mint a felhasználói igény. Az elektromos kazánt ugyebár bekapcsoljuk és fűt, alkalmasint a hatásfokot is tudjuk szabályozni. Kisebb mértékben ugyanez igaz a gázkazánra is. A fatüzelésű azonban addig fűt, amíg van, mit égetni, a napkollektor, amíg süt a Nap. Ilyen esetekben tud jó szolgálatot tenni a tartály, bár létezik puffertartály gázkazánhoz is akár.

A puffertartály típusai, felépítése

Azt már tisztáztuk, hogy egy jó nagy tartályról beszélünk, létezik puffertartály 1500l űrtartalommal is. Éppen ezért általában a pincében, külön műszaki helyiségben helyezik el. Elhelyezése komoly gondot tud okozni szépérzékű háziasszonyoknak, de praktikus szemléletű férfiaknak is. Nem véletlenül létezik fekvő puffertartály és falra szerelhető változat is. A méretet leginkább az űrtartalom indokolja, a többi eleme elenyésző kiterjedéssel bír. Körben fedi egy vastag szigetelés, ennek minősége a legmeghatározóbb abban, hogy milyen mértékben képes redukálni a hőveszteséget.

Emellett a tárolórészt egy vagy több hőcserélő szel át. Ez gyakorlatban egy csőkígyó szokott lenni, amelyben a fűtőegység által felmelegített víz kering és a cső falán át melegíti a tartályban tárolt vizet. Ennek köszönhetően képes a https://www.ventil.hu/puffertartaly/11750.1.chtml puffertartály úgy tárolni a hőt, hogy a melegítő víz közvetlenül nem keveredik az előremenő vízzel. A csőkígyón találunk még hőcsatlakozó csonkot, ahol ez a fűtővíz bemenet a külső hőforrásokra csatlakoztatható, mint kazán, napkollektor és társaik. Ez olykor több hőcsatlakozót is jelenthet.

A fizikai méret mellett gondolni kell a teljesítményére is, mikor betervezzük. Számolni kell az épület vagy otthon hőigényével, hogy kombi puffertartály vagy csak a fűtésért felelős tartályról van szó, a fűtésre szánt időt és a külső hőcsatlakozó típusát. Az ökölszabály ebben az esetben az, hogy minden KW-nyi hőteljesítményre 50 liter tárplókapacitást érdemes szánni. Érdemes azonban szakember segítségével megterveztetni a fűtésrendszerünket, mert hosszú távú érdekünk, hogy hatékonyan és biztonságosan üzemeljen a rendszer.

napkollektor

A puffertartály előnyei

Egyik előnyét már említettük, mikor a fűtőegység teljesítményét olykor meghaladja a felhasználás. Azon ritka esetek kivételével, mikor egyszerre ketten zuhanyzunk, a nap hátralévő részében teljesen fölösleges lenne egy dupla akkora kapacitású kazán. Ilyenkor a puffertartály segít, hogy a zuhanyzás idején legalább egy zunayzásnyi forróvizet a tartályból tudjon szolgáltatni a rendszer, a másik zuhanyzásnyit pedig az átfolyóvíz melegítése.

Ennél sarkalatosabb és gyakrabban igényelt előnye az átmeneti időszak fűtésének kiegyenlítése. Tavasszal, ősszel még nem fűtünk folyamatosan. Főleg a fent említett ingadozó teljesítményű fűtőegységeknél jelent ilyenkor az egyenletes hőkibocsátás problémát. Ilyenkor tud a puffertartály lényeges különbséget jelenteni. Megtartja a kitermelt hőt és gondoskodik az egyenletes leadásáról, így az otthon nem forró pár órán át, aztán hajnalra jéghideg, hanem egyenletes kellemesen meleg.