Ne etetve szeresd!

Ne etetve szeresd!

Kutyatáp, nem szeretet

A kedvencként és nem munkakutyaként tartott négylábúak közt egyre másra fedezni fel – embertársainkhoz hasonlóan – túlsúlyos, elhízott állatokat. Amíg azonban az ember maga dönti el mennyit és miből eszik, addig a kutya bizonyos szinte ki van szolgáltatva a gazdájának nem csupán étkezési szokásai, de mozgásszabadság terén is. Így egy egy kutyatartó különösen nagy felelősséggel bír abban, hogyan és milyen módon gondozza kedvencét. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a cikk nem vitatja el, hogy az elhízott kutya gazdája ne szeretné az állatot. Itt inkább arról van szó, hogy ez a szeretet rossz formában nyilvánul meg. A törődés kifejeződhet egy kis dögönyözésben, közös játékban, a négylábúaknak igazából nem nehéz a kedvében járni. Viszont helytelen, ha etetésben ölt testet, mert a kutyatáp nem szeretetmérce. Az nem állapot, hogyha szépen néz ránk, máris adunk neki egy falatot, ha cukiskodik, kunyerál, rögtön adunk a saját ételünkből.

Mikor mennyi kutyatáp megfelelő?

Amikor megkapjuk a kiskutyát, akár nyolc-tíz hetes, akár három hónapos korában, érdeklődjük meg a tenyésztőtől, milyen kutyatáp volt eddig a menü és mennyi. Az új környezet pár napig stresszelni fogja a kis apróságot, úgyhogy új étrendre is fokozatosan fogjuk tudni szoktatni. Egy ilyen kis kutyát még nyugodtan etessünk napi három négyszer is akár, hiszen ekkor a kölyök nő, nő és nő, pláne, hogyha nagyobb testű kutyusról van szó. Az adagokat fokozatosan lehet növelni, természetesen figyelembe véve a kis kedvenc étvágyát és mozgásigényét. Hogy milyen gyorsan habzsolják be az ételt, mondatni habitus függő. Van, amelyik azonnal ráveti magát és fél perc alatt volt, nincs kutyatáp. Van, amelyik lassabb evő és úriasan piszkálgatja a kaját gél óra múlva is. Ennél több időt azonban nem érdemes biztosítani. Könnyen lehet, hogy csak a mi kedvünkért próbálja betermelni az egészet és egyébként már rég jóllakott. Ilyenkor vegyük el, amit meghagyott és csak később kínáljuk újra. Ez egy jó módszer lehet a későbbi elhízás elkerülésére is, ne nassolgasson, amennyit megeszik, megeszik. A vízzel ellentétben nem fontos, hogy a nap huszonnégy órájában friss kutyatáp várja. Időt és energiát spórolhatunk meg, ha egyszerre porciózzuk ki az összes napi adagot. kettőtől öt hónapos korban aztán már elegendő napi kétszer háromszor etetni őket. Serdülőkorban pedig, olyan öt-hét hónaposan már elegendő napi kétszer, persze eddigre már az adagot jelentősen növeltük. Egy felnőtt kutyát nagyjából nyolc éves koráig elegendő napi egyszer etetni.

Milyen kutyatáp javallott?

Először is fontos tisztázni, hogy a négylábú életkörülményei nagyban befolyásolják mennyi és milyen kutyatáp jó neki. Aktív vagy lustább kutyáról van szó, lakásban vagy kertben tartjuk, fiatal vagy idős állat és persze van-e bármilyen allergiája, érzékenysége, vagy olyan betegsége, ami miatt diétára van fogva? A kutya alapvetően ragadozó és sok fehérjére van szüksége, ellenben az ember mellett, háziasítva eltöltött évezredek alatt az ő táplálkozási szokásai és ezzel együtt igényei is megváltoztak. A jó kutyatáp tehát nem 100% fehérje. Ezzel szemben hibás az a feltételezés, hogy bármi, ami emberi fogyasztásra alkalmas, ártalmatlan a kutyára nézve is. Ezért is nagyon fontos, hogy a kedvencünk ne nassoljon, ne kunyizzon folyton és ne kínáljuk állandóan lopott falatokkal az asztalról, mert árthat az egészségének. Egy jó kutyatáp ellenben pont azt a táplálékot és olyan arányban tartalmazza, ahogyan arra az ebnek szüksége van. Ragadozó életmódjukból adódóan például sok kutya este szeret enni. Ez nem baj, jó, ha lehetővé tesszük neki. Az talán nem meglepő, hogy a jó étrend legnagyobb arányban fehérjéből áll. Viszont az is fontos, hogy kellő növényi fehérjét is tartalmazzon a kutyatáp, illetve szénhidrátot, ásványi anyagokat.

Miért nem tartalmaz a kutyatáp csak húst?

Ez szintén az ember és állat évezredes összeszokottságára vezethető vissza. Ragadozóként fontos a nagy gyomor, hiszen van, hogy napokra elegendő étellel kell feltölteni a bendőt. A vadászszerencse forgandó és az állat akkor eszik, amikor tud és minél többet. Így fontos tehát a nagy gyomor. Az ember mellett ez a probléma megszűnt, ugyanakkor a kutyák gyomra jottányit se szűkült. Ezért is lehet, hogy sok állat, amint lehet, hányásig telezabálja magát és nem érdekli kutyatáp, macskatáp, moslék, eszik, amíg van. Ezen segítendő jó, ha növényi fehérjéket, szénhidrátot tartalmaz az étrend, ami ki tudja bélelni ezt az űrt az állat gyomrában. A jó kutyatáp összeállításnál emellett ügyelnek még a vitaminok, ásványi anyagok helyes arányára is. Ha sikerült egy jó fajta tápot találnunk, ugyanolyan fontos, hogy következetesen etessük az ebet. Étkezések közt nincs nasi. Ha szeretni akarjuk a kutyánkat, tegyünk jót vele és magunkkal egyaránt: mozduljunk ki, menjünk levegőre, játsszunk, kiránduljunk, találkozzunk más kutyákkal és emberekkel. Az ilyen törődés mindenképpen meghálálja magát és sokkal egészségesebb, boldogabb kutyát kapunk, mintha folyton csokival etetnénk. Nem mellesleg nekünk, a gazdinak is sokkal több pozitívumot hoz az életünkbe.