Optika nem csak szemüvegeseknek

Optika nem csak szemüvegeseknek

Mióta van optika?

Az optika a görög optikosz ((ὀπτικός) azaz látás szóból származik. Azt gondolhatnánk, hogy a szemészet fejlődése azonos a szemüvegek megjelenésével, de ez óriási tévedés. Már Hamurapi törvényoszlopain Kre 2150 körül találunk egy törvényt, mely vélhetően a szürke hályog akkori műtéti kezeléséről intézkedik: ha műhiba folytán a beteg megvakul, le kell vágni az orvos kezét. Ugyanígy találunk egyiptomi tekercseken szembetegségek leírásait. Az ókorban Galenus és Celsus olyan szemműtéteket írnak le, melyek közül néhány ma is szerepel a szemészeti tankönyvekben. Az optika tehát nem egy új jelenség, noha a szemsebészettől való elválása és kvázi kereskedelmi megjelenése valóban leginkább a modern korhoz köthető. A történelmi hagyományokhoz köti azonban a ma még mindig fontos elv, hogy szemészeti vizsgálat nélkül nem minden szolgáltatás vehető igénybe, hiszen az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szeme, melynek épségére mindenek fölött ügyelnünk kell. Mit nyújthat nekünk akkor?

Az optika látogatói

Egy optika leggyakoribb látogatója az az ember, aki látáskorrekcióra szorul. Napjainkban sajnos a társadalom egyre nagyobb része érintett. Köszönhető ez a modern vívmányoknak, a tabletek, okos telefonok és képernyők közt folytatott életnek, ahol a szem sokáig közelre fókuszál, alkalmasint kevés természetes fény éri. A genetikai hajlamon túl ezek az életmódbéli tényezők is befolyásolják a rövidlátás kialakulását, így javallott kora gyermekkorban nem adni ilyen eszközöket a gyerek kezébe. Egy egy optika foglalkozhat gyerekek vizsgálatával is, bár ez inkább specializációnak mondható és általában nem jellemző. Vannak külön babák vizsgálatával foglalkozó szemészetek, de a legtöbb optika felnőtt vevőkörrel bír. Amióta betört a piacra a napszemüvegek népszerűsége, olyanok is betérnek egy egy szemészetre, akik nem szorulnak látáskorrekcióra, csupán az UV sugárzás ellen kívánnak védekezni. Közismert, hogy az utcai árusnál, strandon kapott szemüveg nem feltétlenül tesz eleget minden elvárásnak és sokkal biztonságosabb szemészeten vásárolni napszemüveget. Természetesen betérhet szembetegségben szenvedő is, ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy az orvos továbbküldi majd egy szakorvosi vizsgálatra olyan intézményekbe, amik kimondottan a gyógyítással foglalkoznak.

Optika szolgáltatások

A köztudatban egy optika sokáig a szemüvegesekre szakosodott üzletként élt, ahol semmi mást nem árulnak. Ezt az elképzelést azért van hova árnyalni. Egyrészt egy szemüveg sem árusítható kiegészítő termékek nélkül, tehát kapható egy optika kínálatában törlőkendő, ápoló spray és tok is. Másfelől a lakosság egészére nézve a napszemüvegek széles választéka áll rendelkezésre, és mindkét szemüvegfajta keretek minél nagyobb választékát kívánja meg. A keret manapság már divatcikk, nem csupán egy szükséges rossz, aminek funkciója van, semmi más. Nemzetközi márkák és filmekből, divatlapokról ismert agy nevek terveznek kereteket – meg is kérik az árát, az igaz. Az e optika másik nagy szolgáltatása a kontaktlencse. Aki nem szereti a szemüveget, annak az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a lencse használat. Létezik napi, heti, havi lencse, ezekhez szükséges ápolófolyadékok, tartók, tokok is megvásárolhatók. Mind a szemüveg, mind a lencse esetében fontos a szemészeti vizsgálat a megfelelő dioptria megállapítása érdekében, így az optika harmadik legfontosabb és szükségszerű szolgáltatása az orvosi vizsgálat. Enélkül a termékek nem használhatók biztonsággal és azt sem állapíthatjuk meg megfelelően, melyik volna az ügyfélnek a legalkalmasabb. Ez annyiból szerencsés, hogy mind a biztonságos alkalmazás, mind az ügyfél elégedettség azt diktálja, hogy látásvizsgálaton vegyünk részt a vásárlás előtt. Fontos még a termékkínálatban a különböző szemcseppek, műkönnyek forgalmazása. Ezeket főleg a kontaktlencsések szokták igénybe venni, de egy tökéletes látással bíró embernek is lehet panasza a száraz szemére. Ez sajnos szintén egy civilizációs betegség, amely a modern életmóddal gyakran együtt jár. Gyakori még, hogy színes kontaktlencséket árul egy szemészet, amely szintén látásvizsgálat igénybevételével vásárolható csak meg. Ez fontos lépés, amely ugyanúgy a biztonságos használatot szolgálja.

Mit nem tud az optika?

Ugyan széles kínálattal bír, egy optika azért mégsem kórház. A rendszeres szemvizsgálat szükséges a termékek igénybevételéhez és ez remek alkalom, hogy mellesleg a szemünk egészségi állapotáról is rendszeres szűrések során győződhessünk meg. Ellenben ha egy vizsgálat során krónikus betegséget talál az orvos, minden bizonnyal továbbküld majd minket egy Egészségügyi központba. Egy optika ugyanis – még ha a szemészorvos teljesen kompetens legyen is – nem rendelkezik olyan jogkörökkel, ami alapján például vényt írhatna nekünk, vagy beutalhatna minket szemészeti beavatkozásokra. A szakma egységét jól láttatja a piaci igényeket kiszolgáló üzletek és a közegészségügy egészséges együttműködése. Míg előbbi a rendszeres szűrővizsgálatokat népszerűsíti és teszi szükségessé, addig a második a betegségek, krónikus állapotok ellátásával szolgálja a betegek érdekeit.